De pneumokokkenziekten

De pneumokok is de belangrijkste oorzaak van oorontsteking, sinusitis of zelfs longontsteking, hersenvliesontsteking en septikemie. Het is de pathogeen die we het vaakst terugvinden in invasieve ziekten zoals ernstige longontsteking, hersenvliesontsteking en septikemie.


De pneumokok kan tal van infecties veroorzaken zoals oorontsteking, sinusitis, bronchitis… Bepaalde infecties zijn licht en verdwijnen vanzelf. Anderen kunnen dodelijk zijn of letsels veroorzaken.

Eén naam, verschillende ziekten

Ernstige ziekten waarbij een pneumokok binnendringt op een normaal steriele plaats  (bvb.: bloed, vloeistof rond de hersenen, het buikvlies, de gewrichten,…) krijgen de algemene naam van « invasieve pneumokokkenziekte ». Invasieve pneumokokkenziekten komen vaak voor. Ze zijn jaarlijks de oorzaak van duizenden sterfgevallen. De meeste doen zich voor bij kinderen en bij mensen van meer dan 65 jaar oud.1 Men moet deze ziekten dus zeer ernstig nemen. Vooral omdat bepaalde ziekten moeilijker te behandelen zijn wanneer de bacterie resistent is aan antibiotica.

De drie voornaamste aandoeningen zijn:
Vaccinatie kan uw gezondheid beschermen

Bepaalde mensen lijden aan ernstige complicaties ten gevolge van een pneumokokkenziekte. Heel vaak weten ze niet eens dat er een vaccin bestaat om ze te beschermen tegen deze ziekten.

We kunnen niet altijd alles beheersen in het leven…

Negeer niet wat je wel kan beheersen.

Vraag raad aan uw arts of apotheker


1 Hoge Gezondheidsraad – advies 9210 vaccinatie  van volwassenen tegen pneumokokken http://www.health.belgium.be/nl/advies-9210-vaccinatie-tegen-pneumokokken-volwassenen geraadpleegd op 31 augustus 2016